voodoo-gingerbread-men-cutters-5851Połowę dzisiejszego dnia zajęła mi produkcja pierniczków (na szczęście miałam nieocenionych pomocników i przeszkadzaczy). Postanowiłam podzielić się moim sprawdzonym przepisem, gdyż sama przeczytałam około pięćdziesięciu i każdy zawierał drobne zmiany i różnice. Moje wyszły perfekcyjnie. :) Przyszła również paczka z wymianki od Sonrisy (serdecznie dziekuję!).

Takie fajne foremki z wesołą, pierniczkową rodziną dostałam od Mikołaja :) Ozdabianie zostało na jutro.

Składniki: 500 g mąki, 200 g miodu, 170 g cukru pudru, 120 g masła, 2 jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Do dekoracji 1 opakowanie polewy czekoladowej i kolorowe draże albo kolorowe pisaki.

Wykonanie: Mąkę połączyć z sodą. Miód roztopić, lekko schłodzić i płynnie wlać do mąki, a następnie dodać cukier puder, miękkie masło, 1 jajko, kakao i przyprawę do piernika, zagnieść i uformować kulę (Można też dodać posiekane drobno bakalie). Ciasto podzielić na 2 części. Zawinąć i włożyć do lodówki. Na drugi dzień rozwałkować i wykroć ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po ułożeniu posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 10 minut. Ciasto wałkować na grubość ok 3-4 mm i nie przetrzymywać w piekarniku dłużej bo będą twarde. Ostudzone pierniczki smarować pędzelkiem silikonowym polewą czekoladową i udekorować drażetkami albo bakaliami.

Poniżej paczuszka z wymianki. Serdecznie dziękuję! Zwłaszcza książka Joanny Bator była cudownie trafiona i śliczny, hand-made notesik! :)

wymianka wymianka2

Reklamy

Written by Vicky

"We don't need a reason to help people"

2 komentarze

  1. Dzięki za przepis, ja się właśnie chcę zabrać, a Twoje wyglądają na nie tak ciemne ;) wolę jaśniejsze pierniczki, chyba będą idealne ;) super paczucha, piękne prezenty, ciesze się, że jesteś zadowolona :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s