meksykodkuchniSusana Osorio – Mrożek urodziła się w Mexico City. Studiowała historię na Universidad Nacional de Mecxico (Mexico City) i archeologię na Uniwersytecie Veracruz. Pracowała w teatrze jako aktorka, reżyser, a następnie jako kierownik swojej własnej grupy teatralnej. Jest także specjalistką, teoretykiem i praktykiem w zakresie gastronomii, dietetyki i żywienia. Uczestniczyła w programie badań nad produkcją żywności dla diabetyków w ramach National Association for Diabetic Children od Mexico. W roku 1986 była szefem kuchni dwóch czołowych restauracji w Oslo i Stavanger (Norwegia), specjalności meksykańskie i międzynarodowe. W latach 1987-1989 mieszkała w Paryżu, od 1996 do 2008 prowadziła restaurację w Krakowie. Od 2009 mieszka w Nicei.

Dlaczego „Meksyk od kuchni”? Ponieważ kulinarne tradycje to najbardziej charakterystyczne cechy Meksyku. Mają swoje głębokie korzenie i wiąże się z nimi bardzo wiele historii. To przeszłość, teraźniejszość i przyszłość tego kraju. Tą ciekawą dziedzinę pisarka przedstawia krok po kroku, chronologicznie prowadząc czytelnika przez kolejne lata, kulturę i (zarówno te mniej jak i bardziej znane) tradycje.

Po prologu, w którym przedstawione są „Zasady smaku” zaprezentowane zostało dziesięć kolejnych rozdziałów. „Meksyk prehiszpański”, Spotkanie”, „Metysaż”, „Nowa Hipszania”, „Wiek XVIII”, „Niepodległość”, „Republika Meksyku”, „Interwencja Francuska”, „Porfirio Diaz i Rewolucja Meksykańska”, „Geografia Meksyku i kuchnia”. Każdy z nich rozpisany jest na kilka krótszych podrozdziałów, a one natomiast zostały w ładny sposób wyeksponowane.

Tom zawiera liczne przepisy kulinarne, zdjęcia, mapy oraz bardzo przydatny słowniczek, który wyjaśnia wszystkie obce pojęcia. Są także wiele mówiące przypisy. Obok różnych grafik znaleźć można również na przykład fragmenty poezji. Książka, choć sama w sobie jest publikacją naukową, nadaje się dla każdego. Autorka podeszła do treści w sposób innowacyjny łącząc kilka dziedzin w jedno dzieło, tak, że tekst, który stworzyła czyta się z ciekawością i zapałem.

Historia regionu z kulinarnego punktu widzenia obejmuje bardzo szeroki zasób wiedzy. W treści przekazanych zostało wiele informacji. Przekaz jest konkretny i rzeczowy, ale książki nie czyta się jak typowego dzieła naukowego. Susana Osorio-Mrożek zadbała o to, by jej słowa były w pełni zrozumiałe i czytelne, nie tylko dla zgłębiających temat doktorantów. „Meksyk od kuchni” to lektura dla każdego, kogo interesuje historia oraz kultura tamtejszego regionu i oczywiście ciekawe – czasami również niezwykłe – przepisy.

Za egzemplarz recenzencki serdecznie dziękuję wydawnictwu Universitas

universitas

Reklamy

Written by Vicky

"We don't need a reason to help people"

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s